Opleiding

KAZM beschikt over een enthousiast team instructeurs die klaarstaan om jou op te leiden tot een gebreveteerd zweefvliegpiloot! Onze instructeurs werken allemaal op vrijwillige basis, net als onze sleeppiloten. Dit maakt onze sport zo betaalbaar en gezellig. Je kan ieder weekend of feestdag tussen maart en oktober bij gunstig weer vliegen. Tijdens de zomermaanden organiseren we ook een zweefvliegkamp, voor jong en oud!

Bijna iedereen kan leren zweefvliegen. Vanaf 14 jaar kun je al beginnen, en zweefvliegen is zoals eerder gezegd lang niet zo duur als veel mensen denken! Zie ’tarieven’ onderaan.

De vergunning waartoe onze instructeurs u zullen opleiden heet de SPL vergunning (SPL – Sailplane Pilots Licence). Deze is internationaal geldig en u kan hiermee ook passagiers meenemen mits voldoende ervaring (clubregelement).


THEORIE

De leerling moet ook deelnemen aan een georganiseerde theorie-cursus. Deze cursus wordt ’s winters gegeven en bereidt voor op het theorie-examen dat nodig is om het zweefvliegbrevet te behalen.​

Het examen wordt georganiseerd door het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart (DGLV) in Brussel en is 24 maanden geldig. Dat wil zeggen dat je na dit examen binnen de 24 maanden je praktisch examen dient af te leggen.

De vakken die zullen worden behandeld en waarin examen moet worden afgelegd zijn:

  • Aerodynamica
  • Meteorologie
  • Instrumenten
  • Reglementen
  • Menselijke factoren en prestaties
  • Navigatie
  • Radiocommunicatie
  • Operationele procedures
  • Vluchtperformantie en Planning

PRAKTIJK

Als naar het oordeel van de instructeur(s) voldoende ervaring is opgedaan wordt de eerste solovlucht gemaakt in de Twin Astir II. Hoeveel instructievluchten er nodig zijn hangt af van de aanleg van de aspirant piloot en van de regelmaat waarmee gevlogen wordt. Men kan uitgaan van 30 tot 50 vluchten, maar het is geen schande als er meer nodig zijn.

Nieuwe leden krijgen zonder extra kosten een praktische vliegopleiding bij onze vereniging. Deze bestaat naast (niet al te veel) theorie, uit lesvluchten met bevoegde instructeurs in een tweezitter. Het toestel waarmee dat gebeurt is een Twin Astir II met dubbele besturing.

Voor de start overloopt de leerling uitgebreid de checklist om zeker niets te vergeten.

Leerling en instructeur maken zich klaar voor een vlucht. Het bekende hoedje is standaarduitrusting voor elke zweefvlieger, je zit immers bij mooi weer heel de dag onder de zon!

EERSTE SOLO!

Je eerste solovlucht maak je met de tweezitter waar je inmiddels bekend mee bent. Het is een overgetelijk mooi moment in je vliegcarriere!

Wanneer de instructeur je er klaar voor acht ben je toe aan je eerste solovlucht! Dit is een onvergetelijke ervaring, vanaf nu ga je steeds vaker onder toezicht van een instructeur op de grond solovluchten uitvoeren. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een vliegmedische verklaring en minstens 14 jaar oud zijn! Op dit moment moet de theorieopleiding nog niet afgerond zijn. Een instructeur op de grond houd je goed in de gaten, en kan via de radio waar nodig bijsturen.

Na je eerste solo begint je voortgezette vliegopleiding. Deze bevat voornamelijk solo-vluchten, maar ook vluchten met een instructeur waaronder een overlandvlucht waarbij je een afstand gaat vliegen aan de hand van een vliegkaart! Zo een vlucht heet een overlandvlucht en afstanden tot 500km en meer zijn mogelijk!

Voor velen snakt dat naar meer en gaan ze na het behalen van hun vliegvergunning het overlandvliegen verder oppakken, maar dat is geen vereiste.

Een eerste solo is iets memorabel. Vanzelfsprekend hangen daar rituelen aan vast…

Tarieven

Door de inzet van vele leden die zich onbaatzuchtig inzetten voor onze sport kunnen we aan zeer democratische tarieven vliegen.

(Tarieven kunnen onderhevig zijn aan verandering.)

Initiatievlucht (voor niet-leden)

€ 70 EUR
Duur van de vlucht : max. 30 minuten (afhankelijk van de weersituatie)
Vooraf afspreken is noodzakelijk: enkel op dagen wanneer het weer dat toelaat, wordt er gevlogen. Informeer je daarom goed of het maken van de initiatievlucht mogelijk is.

Jaarlijkse lidgelden (incl. Liga-bijdrage, milieubijdrage en verzekering)

€ 335 voor leden jonger dan 25 jaar

€ 360 voor leden van 25 jaar tot 64 jaar

€ 340 voor leden van 65 jaar of ouder

Variabele kosten (voor leden)

Sleepstart tot 500m hoogte : € 26
Minutengeld : € 0,08 – € 0,20 per minuut afhankelijk van type zweefvliegtuig
Instapgeld : € 25 – € 100 (Eenmalige prijs om met specifiek type toestel te vliegen)