Over ons

Ieder weekend/feestdag van begin maart tot eind oktober, wanneer het weer het toelaat vliegen we. Onze club opereert op het vliegveld van Zoersel / Oostmalle. We voorzien ook onder de Declared Training Organisation (DTO) van de Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs (LVZC) opleidingen tot gebreveteerd zweefvliegpiloot.

KAZM is een vzw waar jong en oud samen hun passie deelt. Niet alleen tijdens het vliegen hebben we het gezellig samen; na het vliegen sluiten we de vliegdag af met een frisse pint en mooie verhalen over de vliegdag.

Onze geschiedenis

Het ontstaan van de Antwerpse Zweefclub Meeuw is te danken aan een samensmelting van drie clubs; de ‘Antwerpse Zweefclub Scheldemeeuw’ (voorloper van onze club, opgericht in 1936), ‘Antwerpse Jeugdluchtvaartclub’ en ‘Vereniging voor kleine luchtvaart’. Dit gebeurde officieus, want omwille van de oorlog waren burgerluchtvaartactiviteiten nog verboden. Daarom werd destijds aan modelvliegen gedaan, voornamelijk met modelzweefvliegtuigen. De naam ‘Antwerpse Zweefclub Meeuw’ werd officiëel vanaf 21/10/1944; de datum waarop de statuten zijn verschenen in het staatsblad.

Het uizticht vanuit de Ka-4 over Antwerpen
Een blik in onze hangar in 1969

Sinds 1996, na het vijftigjarig bestaan van onze club mogen we de titel ‘Koninklijk’ voor onze naam plaatsen.

De naam van onze club doet correct vermoeden dat onze oorsprong ligt op de luchthaven van Antwerpen/Deurne. Daar werd het op een gegeven moment te druk om nog aan zweefvliegen te doen en daarom moesten we verhuizen. We konden terecht op het vliegveld van Oud-Turnhout. Daar vlogen we van 1972 tot 1987. Sindsdien is onze thuisbasis het vliegveld van Zoersel/Oostmalle.

De Piper Super Cub “OO-VVF” , tot op heden ons trouwe werkpaard. Ze werd in 2018 geheel verniewd en is weer “spik en span”!
In 1967 kocht onze club de Ka-8 “OO-ZAT”. Deze is ook nog in dienst!
Groepsfoto van het Zweefkamp 2018